Vés al contingut
La importància de la socialització en les persones grans

La importància de les relacions socials durant la tercera edat

La importància de la socialització en les persones grans

Des de l’inici de les civilitzacions els éssers humans hem necessitat viure en comunitat, no només per la lluita per la supervivència, sinó també per donar cobertura a les nostres necessitats emocionals, és a dir, sentir-nos estimats, protegits i reconeguts socialment.

La interacció social continua sent crucial a mesura que envellim. Així doncs, les relacions interpersonals i la socialització en les persones grans també són vitals per garantir una bona salut, tant emocional, com física. 

A mesura que envellim les xarxes de socialització poden veure's limitades a causa d'aspectes com la jubilació, la deterioració física i/o cognitiu, així com per la pèrdua d'éssers estimats. Promoure la socialització en les persones que es troben en l'etapa de la tercera edat afavorirà que se sentin connectats amb l'entorn i la comunitat.

 


A les residències i centres de dia de gent gran, més enllà de poder rebre totes les visites de familiars i amics que desitgin, com si estiguessin en la seva pròpia llar, el fet de poder xerrar, compartir els àpats conjuntament i dur a terme activitats diàriament, fer jocs a través de la fisioteràpia amb els altres companys i companyes permet que les persones grans mantinguin la seva autonomia, se sentin útils, estiguin actius, es relacionin i estimulin la ment, la qual cosa ajuda a prevenir i controlar la demència. 

Així doncs, promoure la comunicació i les relacions interpersonals manté la ment activa i és una forma indirecta d'exercir les connexions neuronals per a preservar el funcionament cognitiu. 

A més, físicament, està demostrat que la gent gran pateix menys dolors físics i, anímicament, milloren els episodis d’ansietat i depressió.